UBTA прийняла участь в першому етапі обговорення в межах підготовки до Саміту ООН з продовольчих систем

10
06.2021

Вчора, 9 червня на Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2021» відбулась панельна дискусія «Продовольчі системи: український контекст». Захід пройшов під егідою Міністерства економіки України та Міністерства аграрної політики та продовольства України, за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та участі представників центральних органів влади, науки, громадських та бізнес-асоціацій. Модератором панельної дискусії виступила Олена Ковальова, директор ННІ неперервної освіти НУБІП України. Українську асоціацію бізнесу і торгівлі (UBTA) на заході представив Дмитро Васильєв, Голова комітету Європейського зеленого курсу.

Спікери обговорили питання трансформації українських продовольчих систем, роль українського аграрного сектору у підтримці світової продовольчої безпеки та підходи уряду і бізнесу щодо виконання Цілей сталого розвитку ООН. Окремо відбулась дискусія щодо законодавчих ініціатив та стратегічних планів з трансформації України шляхом адаптації до Європейського зеленого курсу та особливості механізму вуглецевого коригування для імпортної продукції (СВАМ – англ).

«Продовольчі системи – це нова парадигма ринку продовольства. Ми очікуємо на масштабні трансформації у сфері виробництва, які йтимуть як із середини, так і ззовні» – заявив Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України. Урядовець зазначив, що на формування продовольчої системи впливає низка факторів сталого розвитку, таких як соціальні, політичні, економічні та екологічні. Саме вони визначають доступ до продовольства, який у свою чергу, базується на внутрішньому забезпеченні та на експортному потенціалі України.

Тарас Качка, Торговельний представник України відзначив важливість коректного позиціонування українського агросектору на міжнародній арені: «Ми рекламуємо Україну за кордоном як країну, яка може засипати всіх зерном та залити олією весь світ. Але це більше лякає, тому що немає гіршого ворога для фермера – ніж закордонний фермер. Ми повинні представляти себе не з точки зору конкуренції, але з точки зору співпраці, спільної роботи для забезпечення доступу до їжі для майбутніх поколінь».

Представники уряду та ФАО, присутні на заході, відзначали, що Цілі сталого розвитку ООН і питання продовольчих систем є взаємопов’язаними. «Продовольчі системи – це спроба виписати економічні, соціальні та екологічні елементи продовольства в контексті Цілей сталого розвитку ООН… Щонайменше 5 Цілей стосуються продовольчих систем: від викорінення голоду до питань зміни клімату. Наше сільське господарство розвилось до такого рівня, що нам треба не лякатись викликів, а використовувати їх для розвитку» – зазначив Тарас Качка.

Побудова збалансованої продовольчої системи в Україні та визначення національних векторів її розвитку є пріоритетом для збереження статусу гаранту світової продовольчої безпеки, вважає Михайло Малков, координатор ФАО зі зв’язків з Урядом та донорами в Україні. У своєму виступі він також наголосив на важливості реалізації кліматичної політики, яка розроблена з урахуванням реалій України.

Микола Пугачов, доктор економічних наук, національний координатор України в альянсі «Продовольча коаліція»окреслив три пріоритетні цілі трансформації продовольчих систем, що здатні посилити українську економіку та зміцнити продовольчу безпеку держави:

  • забезпечення доступу до здорового та безпечного харчування;
  • дружнє до довкілля виробництво, якого можна досягти за умови формування «розумної зеленої угоди» для України;
  • стійкість до ринкової нестабільності та доступність продуктів харчування для усіх.

Позицію аграріїв комплексно представила Марія Дідух, директор Громадської спілки «Всеукраїнський аграрний форум». «Український виробник готовий зробити три речі. По-перше, він готовий працювати і робити все можливе для забезпечення продовольчої безпеки. По-друге, він здатен адаптуватись та трансформуватись до вимог кліматичних змін, які Україна вже встигла відчути в останні роки. По-третє, виробник готовий розвиватись та впроваджувати новітні сучасні технології та використовувати їх. Натомість аграрії очікують від держави прозорі та прогнозовані умови роботи, доступ до фінансів і забезпечення захищеності прав власності».

Підтримуючи позиції українського експортера, Дмитро Васильєв, керівник комітету Європейського зеленого курсу UBTA розповів про активну діяльність Асоціації щодо екологічних викликів, які постали перед Україною. Під час дискусії він відзначив успіхи у проведенні спільної роботи з профільними та бізнес-асоціаціями над документом «Українського зеленого курсу», який нині адаптується під різні галузі економіки.

Український бізнес, влада та науковці відкрили Національний діалог на складну та багаторівневу тему трансформації продовольчих систем в Україні. Це лише старт, попереду плануються обговорення щодо кожного елементу продовольчих систем. Результатом обговорень має стати чітка дорожня карта та сформований план дій, який може бути представлений Президентом України на Саміті ООН з продовольчих систем 2021 року.